Szybki i prosty przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Wystarczy kilka składników.
Składniki:
Sposób przygotowania
Do miski wlać mleko i wodę, temperatura wody i mleka pokojowa. Za ciepła spowoduje, że chleb nie wyrośnie tak ja należy. Wsypujemy cukier, sól i dodajemy całą paczkę drożdży suszonych (8g). Dodajemy 3 łyżki oleju i wsypujemy mąkę. Całość należy dokładnie wymieszać i wyrobić. Można to zrobić robotem kuchennym z mieszadłami do ciasta. Najlepiej ciasto wyrabiać około 20 minut. Następnie przełożyć do foremki do pieczenia i odstawić w ciepłym miejscu aby ciasto wyrosło. Czas wyrastania może być różny ale mniej więcej to około 30 minut. Następnie wkładamy foremkę do nagrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni piekarnika - grzałka górna i dolna. Należy obserwować zarumienienie się skórki. Mniej więcej po około 45 minutach można wyłączyć górną grzałkę żeby chleb się nie przypiekł. Czas pieczenia około 60 - 70 minut.
Można trochę eksperymentować z przepisem. Chleb smakuje jeszcze lepiej jak zamiast wody damy tylko mleko a olej zastąpimy masłem. Żeby nadać dodatkowego aromatu i smaku można użyć różnych przypraw np. oregano, ziół prowansalskich czy np. słonecznika, który można dorzucić do wyrabianego ciasta i posypać chleb przed pieczeniem.
Smacznego